Saturday, November 20, 2010

aku bersyukur sangat padamu ya ALLAH...

"SMS SERAM NI DARI 'AGEN SYAITAN...'



Satu lagi pembacaan saya yang membuatkan saya tersentak. SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah peliharamu daripada semua ini....

*****************************************************************

1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?

6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

**************************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..

- si lelaki mencari mangsa baru..

- dan kejadian terus berulang..

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA INI...

masyaallah~

harap kita x tergolong dalam golongan ni...

#adakah kita pernah menggunakan ayat-ayat diatas mahupun,terjerumus dengan ayat2 manis diatas....

urmmm,renung-renungkan dan ambil iktibar....


copied from fb..



aku....


mengalir air mata ku dikala membaca nota ini... hummm.... dalam tidak sedar bunga2 zina telah tercipta antara kami... bersyukurnya aku padaMU ya ALLAH kerana memberiku peluang jauh dari cinta dan hubungan yang haram itu... aku sangat bersyukur ya ALLAH... mungkin ini hikmahnya... terima kasih ya ALLAH kerana menjagaku............

syukur ALHAMDULILLAH.....

Thursday, November 18, 2010

ada ingat lagi bufday anda?:p


Bismillahhirrahmannirrahim.....


hahaha.... sapa2 yg ada bestfren kat MRSM dulu mesti best bla bufday:) heee..... first time masa ak bufday d MRSM, bufday ak disambut oleh Kak Baz... hbis baju ak smua yg bgantung lesap tiba2~~ hahahaha... kes pertama baru ku knal erti bufday d MRSM.. hahahaha... then ak ingat lagi time ak form3.. kes nya plak... dkat2jm 12 mlam tu ak kna bawakan belon ke bilik... then kengkawan ak, bawak ak p ampaian untuk kasi pcah tu belon2.. trus pecah then ada la kertas dalam dia tulis HAppy Bufday Sue:) ak simpan lagi kot tu kat umah:) hee~~~ pastu rupanya x habis di situ, ada satu baldi yang ntah apa ingridient dlam dia... yg pnting 1 baldi yg dpenuhi liquid yang harumannya x menyenangkan... hahahaha.... tapi, waktu tu ak lari... gila laju ak lari... hahaha.... then betapuk (mnyorok) blakan pintu jiran dpan bilik ak.. hahahahaha... pastu dorang x jadi la siram.. n marah knapa ak lari.. hahaha... tapi skrg bla ak fkir, kalau ak kna siram tu msty memory tu akn jdi lbih sweet.. hee:) bla form5 plak, ak bufday ditemany bestfriend2 ku yang ku syangi... makan maggi bsama... n dorang bg ak patung kecik comel bwana pink, ada kopi lagi.. haha.. n ada lgi tu makan ice cream.. tpi ak x ingt mkan ice cream tu bufday ak ka atau dorang.. lupa.. huhuhuh.... bnyak smpai sweet memory smpai lupa mana untuk ak dan mana untuk dorang.. huhuhu... apapapun ak syg dorang:) o ya... waktu form5 ak dapat 3 patung.. tmasuk dorang lqv*kasi.. dari ibu.. n dari dia... lagi dapat bntal pluk comel.. bju.. handsocks.. dan doa2 smga pnjg umr n mrah rezki dri kwn2 yg laen... tq... ^^

ok... tu muqaddimah ja... mau crita sini, bufday rumate ak 16 nov lalu... nurul Waheeda... hahaha.... ada hadiah nya kmi syare duit (ak n sasa.. tpi x byar lgi ni..huhu) trus hadiah tu disimpan di bilik yani.. macam ni bilik kami... (tinguk bawah)







ok... dkat2 12a.m.. waktu ni malam 15 nOV.. kawan wawa syak call dia... pas tu tme ni tba2 trasa mau buat wawa trharu:p hee... trus masa ni ak mnjalankan krja muliaku... muahahahaha.... ak amek smua bju dia dlam loker.. then gantung kat loker ak.. huhu.. then cpat kunci loker ak tu... pastu kunci ak ak gantung skali ngan kunci2 sara.. tba2 wawa masuk bilik.. adoi~~~~ pning pala.. kerja jhat x slesai lagi ni=__= syak ni pon kol kjap btul... huhu.. ok sambung... bla wawa masuk blik happy2 smbil lyan kegmbiraannya di kol olh syak dari mesir.. dan sambil becerita ngan sasa.. ak pun trus ke loker sasa trip2 tgok jdual sasa.. pdahal mau amek kunci n mangga sasa.. bla dah dapat, ak cpat2 kuarla dri blik.. trus cpat2 p blik 418.. jumpa yani, n mnta kunci... trus dngan pantasnya ak p bilik dorang.. kunci loker yang ada hadiah wawa tu dengan gunakan mangga sasa.. pastu gantung kunci sasa tu d tpi loker.. (dinding)... trus dengan pantas, p blik bilik 418 n plangkan kunci... then bla ak plang ke bilik, nasib baik wawa x sdar lagi loker dia kosong.. huhu... trus ak msgyani.. 'kalau wawa datang tnya pasal baju, kasi kunci bilik kau k'.. ok then, ak pun beSMS2 ngan sasa, macam manala mau kasi sdar si wawa ni sal baju2 dia suda hilang.. hihi... trus rupanya sasa x paham apa yg ak buat ni.. haha.. trus (brapa kali trus suda ni.. haha) ok sambung.. d pendekkan crita, ak trip2 pinjam tdung wawa n mnta dia ambil d loker dia sambil tnya baju apa dia mau pakai besok.. trus baru dia sedar..... hahahahahahahaha... brabis dia...

Wawa: ai?? mana baju ak???
SUEEEEEE!!!!!!!!!!! mana baju ak????"

Aku: knapa mara ak?? knapa x mara sasa??

Sasa: hahahahahahahahahahahah(ktawa jak dia)

Wawa: kau la smangat btut tnya2 mana baju ak!!
sue~~ mana abju ak wei~~ huhuhu

Aku: hahaha.. ko p tnya la yani..

Wawa: kau tapuk (sorok.. tapuk ni org sabah ja ckap) smpai bilik yani??

Aku: haha... ko p la cari dia... dia tiada d bilik tu.. hahaha

trus dia p la cari yani.. ak bgtau la jgak dia yani d bilik 418.. suda d bilik 418.. yani plak buat2 xtau... muahahahahaha.... lagi c wawa tkena.. hahahaha... trus c yani pun p blik.. mau tinguk loker wawa yg kosong.. haha... rupanya... hp c yani hbis bat.. dia mang x tau apapa pun.. hahahaha... then bla dah smpai blik hbis c wawa kna oleh yani.. hahahahah... kna main la:p last2 barulah yani bg kunci... tu pun kena g p blik 418 p amek kunci.. haha...


di bilik yani~~~~~

aku: ok carila wa... hehehe

wawa: mana (sambil berpusing2 mencari dan berjalan serta membuka dari 1 loker ke 1 loker yg lain.. haha)

aku: cari la.. hahaha... pusing arah lawan jam~~

wawa: mana??? (sambil pusing arah lawan jam btul2.. hahahahah!!!!)

aku: carilah lagi wa.. hahaha... ok la bg klu... sesuatu yg sangat femiliar di bilik kita..hahaha..... ok2... carilah kunci~~ huhuhu...

wawa: (bepusing2 lagi... last2 tnampak kunci sasa... hahahahahah!!!!)

brabis dia ktawa... pnya x dapat trima knyataan dia x nampak tu... hahahahahahah!!!

then buka la loker yg kna kunci guna mangga sasa...

jeng.. jeng.. jeng..****

tiada bajui wawa.. hahahahah!!! tapi ada 1 paper beg... suru la wawa buka...

wawa: apa ni?? cam ringan jak.... takut~~

kami: (sambil wawa buka...) Happy bufday to you... happy bufday to you... happy bufday to wawa... happy bufday to you...~~~(nyanyi la:p)

wawa: terharu~~ wei~~ tengkiu~~~
(mau nangis suda:P) hahahaha!!

the end......






eh lupa.... balik bilik wawa masi x tau dimanakah baju2nya... hahahahahhahaha!!!! then next game.... mencari baju.... hahaha... ksian dah lwat malam kan... bgitau jak la...


aku: cuba cari apa yg pelik d kunci tu...

wawa: apa yang plik?? ini?? (menunjuk kunci sasa yg bsar..)

aku: ko bleh cari ka kunci tu kat mahallah ni?? xblehkan? jadi.. salah!!

wawa: jadi~~~??? eh kenapa loker ni bekunci... (menunjuk loker ak)

aku: test la...

dia test kunci besar.. sdangkan kunci ak kecik.. hahaha... last2 dapat jugak dia buka..n jumpa baju2nya... hahahahaa...... adui pnya lucu~~~~~^^



HAPPY BUFDAY NURULWAHEEDA!!!^^

Tuesday, November 16, 2010

skarang:)




Bismillahhirrahmannirrahim....

sekarang ak kat umah usu.. huhu.. urmmm..tpi bkan tu yg ak mau crita:p skarang ak rasa dah makin tenang.. ALHAMDULILLAH... smuanya bjalan ngn lancar... hidup dengan semangat baru, azam baru, diri yang baru yang pastinya dah x sama macam dulu.... betullah orang cakap.. pengalaman mematangkan kita.. walaupun mngkin ada g yg x matang dalam diri ak ni, tapi ak rasa bsyukur sngat sebab ALLAH uji ak dengan ujian2 jiwa yang buat ak berfikir dan berfikir.... syukran ya RABB:) ada hikmah di sebalik semuanya.. walaupun ak akui, ak memang lemah.. memang sakit menerima ujian Allah.. tapi di sebalik kesakitan itu, ak yakin dengan janji ALLAH bahawa orang yang sabar akn mndapat ganjaran yang besar nanti... insyaALLAH..








pasal study lak, jadual ak sem ni mang agak pack... tapi sangat bersyukur coz ada 6 jam free dri kwn2 ak yg len coz english ak exempted... so unsangkarable ya.. haha... bla ada klas sampai jm 6, aduiiiii... dugaan btull... sngat pnat... cm mau migrnene~~~ adoiii.... sabar... kdang2 tu after isyak, dalam 8.30-9.00 pm ak dah tdur n cuba la bgun jm 2-3 gitu... pastu blajar lah sampai subuh... after solat, ak tdur balik... bukan maumlawan sunnah jan tidur after subuh, tapi sangat penat study, so perlu rehat jap untuk dpat energy tuk p klas pagi plak.. huhu... kalau x camtu, ak akn stay up smpai jm1-2am.. siapkan suma hmework n cba study untuk subjek esok... kalau dapat buat smua tu dalam masa 4 jan ak study syukur la.. tapi lau x, sabar ja la esoknya tu, tekial2 dalam klas bla ckgu ajar, loading sket~~ huhu... huhuhu... amacam? masi nampak sue yang dulu?? hahaha... ni kali la... ak harap tahap rajin ak ni constant la smpai bla2.. n ak harap bleh jadi lagi rajin... klau dpat 4flat lagi bgus.. haha..aminn...doakan ak ya...

untuk sem ni ak ada chem1, phy2, math2, basic theme of Quran, nb arab... tapi ak cadang cam mau tambah lagi bha com1 coz rasa cam xmau amek short sem bha.. tapi cam takut x teangkat plak.. ya la, ak ni xla bijak sangat.. cukup2 la kali 5 subjek ni.. haha.. ni pun kick suda otak ak exercise hari2... haha..






ok.. apa lagi mau crita ah?? humm... o ya... bestfren2ku... diamana anda? gue rndu si~~ huhuhu trasa mau jumpa!!! huhuhu... kalau sms x feel bha.. especially itut.. malas btul dia mau mmbalas msgku pnjang2~~ bikin gram.. haha... kontek lily pun susa... ak kn jarang on9:( c vale pun ndatau ap cher~~~ huhuhu......ndakpa la... insyaALLAH ada umur b
jmpa jgak tpisahnya kta kerna jihad mencari ilmu... tau x apa mknanya tu?? tu maksudnya bertemu berpisah kta kerana ALLAH:) bertapa kasihnya ALLAH pada kta sbb bgi kta peluang mrasa kemanisan ukhwah ini:)

SYUKUR ALHAMDULILLAH!!!!!!!!


ok.. mau titon... ti sambung lagi:) salam alaik... n slamat menyambut aidiladha!!!:)

Friday, October 29, 2010

sakit

sakitnya cobaan ini ya ALLAH....

Tuesday, October 26, 2010

lukanya sedang sembuh..

Bismillahhirrahmanirrahim...

Berbicara tentang hati dan perasaan... kini kami tdak besama lagi.. ak terima.. dan ini pilihan ku.. dan ak rasa, ini juga pilihan dia... humm.. kenapa? ok.. ak pn xtau.. huhu.. walaupun ak trima bnda ni.. tapi ak ttap trtnya-tnya knapa dia buat ak gni? entahla.. tiada siapa tahu.. selain ALLAH SWT dan dirinya sahaja... tapi apa yang penting.. kerjasama.. haha.. bkan.. apa yang penting, ak mesti kuat!! dia dah tiada untukku....

lukanya hampir sembuh.. tapi sakitnya masih terasa... just imagne.. ak plang bcuti.. dari sampainya ak d rumah, dan sampailah ak bejalan ke mana pun, dia tetap ada.. a lot of memory btween us.. bla kuar umah... dari parking lot smpai lah kmana2 pun ak jalan... smuanya ada dia..

ampunkan ak ya ALLAH... hambaMu ini lemah ya ALLAH... slalu ak lupa ya ALLAH... selalu ak rindu pada insah yang bkan halal untuk ak rindui.. beriku kekuatan ya ALLAH... agar cinta ini letaknya hanya pada yang layak... padaMU, kekasihMu Rasulullah saw, ibu dan ayah ku, keluargaku, agama ku... dan suamiku pada masa hadapan... ak terima smua ini kalau ini yang terbaik untukku.. semoga apa yang ku rasakan ini tdak dia rasai.. dan semoga sakit ini xkan dia rasai drpda insan plihannya slepasku...

sayang tetap ada.. xkan bisa ku buang semua.. namun smuanya sdah bbza dari dlu... smanya xkan sama... ku serahkan smua padaNYA.. hanya jodoh dariNYA yang bisa menyatukan kami... biarla kini cinta d hati ini hanya untukNYA yang masa esa...




















masih awal untuk ak mencoret ksah cinta yang baru..
kerna ku tahu jihadku kini adalah ilmu..
biarla sgala knangan terbang mengikut masa yang pergi menjauh...
kerna kutahu ALLAH mnjanjikan sesuatu...
perempuan yang baik hanya untuk llaki yang baik...
dan tunjukilah ak untuk mnjadi insan yang dijanjikan buat mujahidin soleh yang bakal mnjadi suamiku nanti...

ALLAH... kuberserah hanya padaMU.....:)

Wednesday, October 6, 2010

Rindu Nabi Muhammad Terhadap Kita | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Adakah kita merindui Nabi Muhammad SAW setiap hari? Atau kita hanya merasa rindu ketika sambutan Maulid Nabi? Fikir-fikirkan.

Mari kita renungi sebuah kisah yang menunjukkan betapa baginda amat merindui kita; umat akhir zaman.

..................................................

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar.

Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.

Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai.

Wajahnya yang tenang berubah warna.

"Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.

"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.

"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula.

Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum.

Kemudian baginda bersuara, "Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasulullah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan 'ikhwan' baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.

"Malaikat," jawab sahabat.

"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.

Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."

"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.

"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.

"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu.

Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.



Wednesday, September 29, 2010

from the star

True 1Malaysia exists in Sabah


HOW many Malaysians have been to Sabah?

I have been to several cities like Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau and several other small towns several times and I always get the same feeling: people there are seriously united.

They communicate with each other in Bahasa Malaysia, with a heavy accent ending with a “bah”.

Even though they are Malays, Chinese, Indians, Kadazans or others, they speak similarly.

To those who have never set foot there, I suggest you plan a holiday there instead of to other countries and I can assure you it will be worthwhile.

Born in Penang, later educated in Kuala Lumpur and working in Johor Baru, I got used to the fact that if I wanted food, I will go to a “Mamak” restaurant, Malay restaurant or any fast food outlet.

Chinese or Indian restaurants won’t cross my mind as the food there is not “halal”.

I could remember the very first time I went to Sabah, it was time for breakfast and my friend, a Sabahan and also a Muslim, brought me to this typical Chinese looking restaurant which we normally see in the peninsula.

Over here, it is obvious that I, as a Muslim, won’t be able to eat the food there because of the “halal” factor.

But to my surprise, the patrons there in that restaurant were mostly Muslims. The food served was normal “nasi lemak”.

I was quite skeptical at first and when I tried to get an assurance from the owner himself, he proudly said: “We Sabahans understand each other well.”

Thinking that the morning scene in the Chinese restaurant was a coincidence, I suggested to have lunch in another Chinese restaurant.

True enough, the scenario was the same: most of the patrons were Muslims.

At night, it was time for a “feel” of the night life in Tawau and we went to a popular “dangdut” outlet.

Again, I was surprised to see many Chinese there.

In Peninsular Malaysia, “dangdut” outlets are normally filled with Malays.

When it comes to food, Sabahans have shown us the true meaning of unity in terms of a simple meal.

Whether it is breakfast, lunch, dinner or even supper, they are united as a people and they eat at a same table.

We sometimes just forget the basics of being a truly united nation.

It is so easy to slur another person, another religion or another race on various websites these days, but is this what we want to do as a responsible citizen?

I feel the way to understand 1Malaysia is by starting to look at how Sabahans live.

HALIM CHEW,
Kajang.





p/s: proud to be sabahan:)

Tuesday, September 28, 2010

lama lagi mau blik ne.. huhu

Bismillahhirrahmanirrahim...

skarang ak kat puchong.. umah usu.. huhuh.. 1 okt ne ak akan ke pahang.. ada camping^^ ak ikut pun sbb sian kat kak darni, xda kwan dya mau p klau ak x p.. huhu... harap2 cmping tu best n bleh dapat ilmu skit2:) x, kalau kt umah ne ak xtau mau wat apa, lma2 bleh makin gemox ak.. hahaha...

o ya, stlah beberapa lama.. ak dah bt keputusan... baik ak lpaskan dia pergi... ada jdoh x kmana.. ak mau berubah kan, mgkin ini langkah petama.. hubungan ne ALLAH x redha, jadi kalau btul cintanya padaku dalam sedalam2nya, (haha, jiwang jok:p) dia akan datang ke rumah dengan rombongan meminang.. (gatal.. study x hbis g cita sal kawin..haha.. rncangan masa hadapan.. huhu) ok serius blik.. kpada si dia.. maaf atas smua ksilapan yang pernah ak buat.. kpada kwan2 ku yang ku syangi, skong dan bntulah ak untuk mnjadi yang lbih baik dari hari ini, kerna andai hari esok tiada lagi untukku, ak akan pergi dlam jihadku untuk mengubah diriku...

ampuni ku ya ALLAH... yang sering melupakan Mu sedang kau x pernah lalai dari menjaga hambaMu ini....

smoga ak dapat melalui hari2 yang bersisa ini dengan kecintaanku padaMu... amiiin..

Sunday, September 26, 2010

aku terima.......


bismillahhirrahmannirrahim...

cukup suda waktu berduka.. cukup suda waktu bersedih... aku terima.. terima smuanya... padaMu ya Rabb ak meminta, padaMu ya Rabb ku serah segala.. sesungguhnya hnya Kau yang thu apa yg tebaik untuk hambaMu yang hina dan kerdil ini... Ya Allah... berikanlah ak ketenangan, kedamaian dan kesabaran... sesungguhnya ak ingin ya ALLAH.. aku ingin menjadi hambaMu yang sentiasa meletakkan CINTA, RINDU dan KASIH, serta mendambakan IHSAN hnya padaMU dan dariMU... ku serahkan hidup dan matiku serta jodoh pertemuanku di tanganMU...
aminn ya Rabbal alamin.....

Friday, September 17, 2010

skali lagi....

dah x larat mau marah dan besedih...:'(

Friday, September 3, 2010

knapa rasa camni??

ak ka yang sukar difahami??
atau aku ka yang x pandai paham??????


ahhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!! benci bla stiap kali rasa bnda ni!!!!!!!
terasa macam mau makan orang pun ada!!!!!!!!!!!!

terasa

terasa terabai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, August 7, 2010

hmm..

sorry..

ak cuma mau mnta difahami jugak.. at least msg la bha ak even skejap.. ok fine xpa kalau mau spend tyme ngan kwn2.. tpi say la bha proper gudbye, atleast cm x la ak rasa diabaikan.. bkan la apa... ada kan ak post pasal ak boring tu, at least jaga la bha skit hati ni.. hmm..

hmm.. xpala.. ak kot yang x memahami.. hmm.. ok.. tu ja la... salam..

BORING!!!

assalamualaikum..

boring:(
hujung minggu yang cukup membosankan..

sepatutnya ak dapat p camping d cheras. tapi ak rasa cm x jadi la.. sbab t next 2 week ak ada camping lagi.. under GAPSS.. (gabungan pelajar sabah sarawak).. so kesimpulannya ak skarang brada dlam bilik yang hnya wujud 1 makhluk bnyawa yang bnama manusia dan dia adalah ak.. ermm paham ka?? huhuhu.. nisa jalan ngan haziq, wawa balik bmalam, sara btn dan hanya plang waktu zohor n asar tadi, mas jalan p klcc ngn kawan2 dya.. mau blajar, pnat la kalu dari pagi smpai skang blajar... :<>

boring!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wasalam~~




p/s: skng cba mnghlangkan boring dgn tgok The Devil Wears Prada..

eh, doaku dimakbulkan, tba2 ada c angah bawa bechat.. haha:p

Friday, July 2, 2010

kenangan..

ana...
Ana x dapat lupa..

ana x biasa..
ana masi menunggu..

ana x biasa lagi..

ana akan rindu..

ana sedih sebenarnya..

ana tau ana x sepatutnya rasa camni..

tapi, ana insan biasa yang ada rasa sayang..
stiap kali ana ingat dia ana rasa cam mau nangis..
(mang nangis pun.. bunyinya cam wanita lemah.. tapi tu cara untuk lepaskan tekanan.. suka hatila ana mau nangis pun kan...)

sebab mungkin selama ni dia sentiasa ada kan..
sebab mungkin telalu banyak kenangan antara kami..

tiba-tiba dia cam hilang.. (ana tau dia ada, tapi kehadirannya x dirasai)

ana masih blajar dengan keadaan ni..

biarlah ana menangis sampai puas... boleh kan?

ana x marah dia..
ana tau niat dia baik..
baik untuk dia..

kejarlah cita2 kemudian cinta akan datang...insyaALLAH.. (huh.. susahn
ya mau tulis pkataan ni...)



biarlah hati ini susah menerima namun akan ana berusaha hanya untuk dia...
orang ckap apalah ertinya cinta tanpa pengorbanan kan....


ana xkan lupa..












YA ALLAH.. berilah hambaMU ini kesabaran dan kekuatan.... amin...

to liyana..

assalamualaikum ya ukhti..

sabar kau k.. ada hikmahnya stiap apa yang jadi ni.. jan mengaku kalah..(ak kenal kau, mgaku kalah is not u!).. trus fikir, dan bedoa spaya jalan yang terang akan ditunjukkan ALLAH... mang susah mau cari rumah dlm masa tdekat ne.. tpi insyaALLAH ada tu.. jan ptus asa.. cari lagi.. kalu tetap xda jugak, kau try tnya kawan2 kakak kau ka yg ada d k.l ne.. mesti ada jalan tu.. k.. ak sian kat kau.. risau gak ak ngn kau ne.. yang penting...




FIGHTING!!!!

Sunday, June 27, 2010

salahkah ak memberikan senyuman?


Assalamualaikum...

hehe.. ceh.. tajuk tu saja ja tu.. bkan crita sedih pun ana mau kngsi ne.. huhu.. gini cerita nya.. bermula kisah ana dan rumate2 ana p ke Cafe E untuk membeli makanan petang.. then ana tulis la momom yang kami mau odder..

Kuey Teow goreng (Rm2.50)
nasi putih (Rm0.50)
telur dadar (Rm 0.70)
Chicken Maryland (Rm5.00) =)(tpi senyuman ne menegak.. faham ka?)
objektif ana bgi senyuman: supaya mak cik yang masak tyme nampak oder kami 2 x stress sgt bt kerjanya memasak jak.. spaya dia ikut tesenyum:p hehe..

kami oder kuey teow 1 untuk di share oleh rumate ana wawa n sasa..(bukan nama sebenar..hehe). then ana n nisa plak oder chckn maryland tu (mcm chicken chop la..) nasi n telur.. (takut x ckup.. hehe).. kami share2 pun mau jimat bha ne...

trus sudah oder tu kami berempat pun duduk2 la becerita... huhuhu.. masa duduk2 becerita..

bla.. bla.. bla..
huwa.. huwa.. huwa..
bla.. bla.. bla..

lama2 macik tu panggil..

siap la suda oder..
tiba2 ada 4 tapaw atas meja.. ana hairan la, napa telur dadar pun mau ltak dlm 1 tapaw g.. membazirnya..pas tu x kesah la pasal tu, ana tanya, apa beza chcken marylan n chcken chop.. makcik tu cakap.. yang ne ada panjang2 tu.. (ak blank seketika).. rupanya dya mau ckap sosej..haha..tu ja pun beza dya..
lantak la..then ana nampak kuah chkcen chop 2 ada 2 plak.. tambahla ana musykil.. then ana tanya la plak..
makcik, napa kuah ne ada 2?
makcik tu cakap tadi minta 2 kan..
then dia tunjuk paper oder td, xda pun ak tulis nombor 2..(heran~~~)






trus macik tu tunjuk smiley yang ana buaat tu.........
la... rupanya dia ingat mata smiley tu tunjuk (11) means 1+1=2
adui... kami pun saling memandang... huhuhuhu... last2 ana ksian la ngak macik yg masak tu.. trus ana bayar jgak la untuk ayam yg da dya buat tu...

ingatkan nak jimat budget.. skali tgok over budget la plak... huhuhuhuh...





moral of da story: kita hanya merangcang tapi ALLAH yang menentukan... huhuhuhuhu.....


Friday, June 25, 2010

my second fardhu ain class:)

hari ni.. 25 jun 2010..
tadi ada kelas fardhu ain.. ummm... faci ana kak Fathin.. then kami kna suru hafal 3 ayat petama untuk al-mathurat.. hehe.. gagap2 la jgak ana tdi.. hehe.. xpa, study kan:) ok.. ne nak share ne apa yang ana dapat tdi..
ok. jap.. al mathurat ne gabungan ayat2 Quran n day 284oa2 nabi.. k ne snarai ayat2 dia..

1. Al Fatihah
2. Surah al Baqarah 1-5
3. ayat Kursi
4. surah al Baqarah ayat 256
5. Surah al Baqarah ayat 257
6. Surah al Baqarah ayat 284-286
7. surah Ali Imran 1-2
8. surah Thaha ayat 111-112
9. surah at Taubah ayat 129 7x
10. surah al Isra' ayat 110-111
11. surah Mukminun ayat 115-118
12. surah ar rm ayat 17-26
13. surah Mukmin ayat 1-3
14. surah al Hasyr ayat 22-24
15. surah az Zalzalah
16. surah al kafirun
17. surah an Nasr
18. surah al Ikhlas 3x
19. surah al Falaq 3x
20. surah an Nas 3x
21. doa pujian pada Allah 3x
22. doa teguh pendirian dalam Islam 3x
23. doa mensyukri nikmat 3x
24. pengakuan segala nikmat dari ALLAH 3x
25. pujian bg ALLAH 3x
26. membaca ikrar 3x
27. bertasbih pda ALLAH 3x
28. meninggikan Asma 3x
29. doa terhindar dari syirik 3x
30. berlindung dr kejahatan makhluk 3x
31. doa terhindar dari cengkaman dutang 3x
32.doa dilimpahkan kesihatan 3x
33. doa terhindar dari kemiskinan 3x
34. doa mohon keampunan 3x
35. membaca istighfar 3x
36. membaca selawat Ibrahim 10x
37. membaca tasbih, tahmid, dan takbir 100x
38. syahadah tauhid 10x
39. pujian dan mohon taubat 3x
40. selawat atas Nabi Muhammad SAW 3x
41. doa lepas wirid mathurat
42. pengakuan pda kekuasaan Allah
43. doa Rabitah

mgkin ada yang rasa al Mathurat ne panjang.. sebenarnya al Mathurat tebahagi kpada 2...
Kubra atau Sughra.. kalu Kubra panjang Sughra pendek... yang lain warnanya Sughra, dan bacaan yang berulan bolehla dibaca sekali sahaja.. al Mathurat ini bolehla dibaca lepas solat subuh dan asar..

antara kelebihan membaca wirid ini adalah..
  • apabila membacanya pada waktu subuh Allah akan lindungi hinggalah ke waktu Asar
  • apabila membacanya pada waktu asar Allah akan lindungi hingga ke subuh esoknya..
  • kita akan mendapat syafaat kelak kerana ini adalah amalan Rasulullah SAW
  • dan Allah akan cukupkan segalanya di dunia dan akhirat

ok.. tu pasal mathurat.. ada lagi ana dapat tentang 10 sifat manusia yang dicela oleh Allah.. k.. antaranya..

  • gelojoh ketika makan..
  • banyak beercakap perkara yang sia2
  • suka marah2
  • suka hasad dengki
  • kedekut
  • suka bermegah megah
  • cintakan dunia
  • ego/sombong
  • ujub. suka bangga diri
  • gemarkan pujian

ok.. tu la yang na dapat ne hari.. harap dapat kongsi besama:) pesanan untuk ana dan saudara2 ana:)

alhamdulillah... wassalam.....